OKW 2017-2018 - Uitslagen en Stand

Round 1 , Round 2 , Round 3, Round 4, Round 5, Round 6, Round 7 final

=============================================================

Op 26 maart werd alweer de laatste ronde gespeeld van het eerste Open Kampioenschap van Wassenaar. Bij het ingaan van de laatste ronde hadden we twee koplopers, Timo Bottema en Frans Erwich. En ook de strijd om de hoogste genoteerde positie voor spelers met een rating tot 1600 was nog spannend met Alex van der Ham en Henk Overmeer als kanshebbers.

De opkomst met 17 spelers was goed waarbij helaas Rob Bergen en Sander Hilarius, nog kanshebber voor een hoge notering, verhinderd waren. Jeeho Choe was al langere tijd om onbekende redenen afgehaakt zodat Pierre Coste deze laatste ronde helaas niet kon spelen.

Timo moest het opnemen tegen Joop Beijersbergen. Een partij die zeer lange tijd gelijk op ging en waarbij Timo maar niet door de stugge verdediging van Joop heen wist te komen. Voor de titel moest Timo echter wel doorgaan want bij Frans Erwich tegen Ronald van Vleuten kwam wit steeds meer in het voordeel en raakte Ronald ook nog eens in grote tijdnood waardoor die uitslag wel zeker in het voordeel van Frans zou gaan uitpakken. Op de overige borden was er ook een lange strijd gaande waarbij Eddy Schuyer een mooie stelling tegen Dusan Cvetkovic verprutste en plotseling kon opgeven. Henk Overmeer leverde een mooie strijd tegen Arnoud van Foreest en wist uiteindelijk een eindspel in zijn voordeel te beslissen. Frans Blaauw stond lange tijd een stuk voor tegen Floris Vogelaar maar een paar gevaarlijk pionnen zorgden voor veel dreigingen en uiteindelijk liet Frans zich tot overmaat van ramp ook nog mat zetten. De partij van Michaël Claushuis tegen Willem Groothuis werd bekwaam tot winst gespeeld door Michaël die een openingsvoordeeltje niet meer liet glippen. Alex van der Ham speelde ook een degelijke partij tegen Gabor Ellmann en liet zijn tegenstander geen kans om echt gevaarlijk te worden. Jasper Zijlstra speelde met wit een dubieuze openingsvariant tegen Arjan Schouteren. Door een pion op de h-lijn te offeren wist Jasper het initiatief echter naar zich toe te trekken en dreigde met 2 torens de zwarte koning te verschalken. Door een kwaliteitsoffer wist Arjan te ontsnappen maar toen Jasper die kwaliteit ook weer teruggaf en de meeste stukken van het bord waren verdwenen werd de vrede getekend. Intussen had Frans Erwich inderdaad gewonnen en moest Timo dus ook zijn partij tot winst voeren en dat lukte zowaar in de laatste minuten voor het vallen van de vlag.

Zo werden Timo en Frans gedeeld kampioen maar mag Timo vanwege een iets betere score op weerstandspunten de wisselbeker meenemen. De derde prijs, die voor de beste score van een speler met een rating tot 1600 is naar Henk Overmeer gegaan! Gefeliciteerd allen!

De door Joop Beijersbergen beschikbaar gestelde fles wijn voor de mooiste partij ging naar Timo en Arjan, terwijl er ook een flesje wijn was voor de speler met de mooiste zet van het toernooi: die ging naar Henk Overmeer voor zijn prachtige slotzet tegen Willem Groothuis.

We kunnen stellen dat het een geslaagd toernooi is geweest met een groepje zeer sterke spelers van buiten de club. Ook de opkomst was elke ronde prima en er zijn een aantal zeer spannende partijen gespeeld. Timo en Frans Erwich waren de terechte winnaars, beiden geen enkele partij verloren.

Dank gaat uit naar alle spelers en naar de sponsors van het toernooi: rijschool EXLdrive die de geldprijzen beschikbaar heeft gesteld, en Joop Beijersbergen die heeft gezorgd voor een paar extra prikkels tijdens het toernooi.

Hieronder de uitslagen, de kruistabel, en de eindstand.

BACK TO TOP

====================================================

Verslag van de 6e ronde van het OKW

Alweer de voorlaatste ronde van het Zwitsers toernooi, met een paar mooie duels in de topgroep.

Zo trad Timo in het strijdperk tegen Ronald die beide mede op kop stonden. In het begin leek Timo wat gedrukt te staan, maar langzaam maar zeker werd Ronald op beide vleugels teruggedrongen. Het eind, met Ronald in zijn bekende tijdnood, was dan ook niet te vermijden; 1-0 voor Timo die hiermee een directe concurrent terugwees.

Ook Frans Erwich, mede koploper, deed goede zaken. Jasper kwam niet goed uit de opening en stond al snel met z’n rug tegen de muur. In een hopeloze stelling moest Jasper opgeven.

Sander, op het vinkentouw met een halfje achterstand op de 3 koplopers, kwam al vlot 2 pionnen voor tegen Henk, die nog wel een verwoede poging deed om een koningsaanval op te zetten. Op het laatst had Sander maar liefst DRIE dames, en hiertegen is het vechten tegen de bierkaai, en Henk hield daarom maar voor gezien in de volgende stelling:

Joop speelde met wit tegen Alex, hetgeen lang gelijk op ging, maar in een onoverzichtelijke stelling, met wit aan het roer, kon Alex het tij niet meer keren. Arnoud zette met een degelijke koningsaanval Rob onder druk, die uiteindelijk het lootje moest leggen. Willem speelde met wit tegen Floris Vogelaar een mooi gelijk opgaande wedstrijd en de heren besloten daarom uiteindelijk maar tot een vreedzame remise. En tenslotte speelde Eddy Schuyer een boeiende wedstrijd tegen Gabor Ellmann die zich met wit goed verdedigde tegen de aanvallende intenties van Eddy. Ook dat werd uteindelijk een goede remise.

Na al dit geweld staan Timo Bottema en Frans Erwich met 5 uit 6 fier op kop. Sander volgt met 4,5 punt en Ronald blijft op 4 steken. De slotronde moet dus de beslissing brengen; Het zal dus gaan tussen Timo en Frans. We weten het op 26 maart!

Hieronder de uitslagen en de stand na ronde 6:

BACK TO TOP

===========================

De vijfde ronde is gespeeld op 5 februari, ditmaal weer op de oude locatie in het Deylercentrum dat de afgelopen maand is gerenoveerd. Een nieuwe vloer (iets stiller) en een nieuw verfje en het geheel kan weer een tijdje mee.

Deze keer had iedereen die niet kon netjes afgezegd zodat de indeling een fluitje van een cent was en de klokken stipt op 8 uur gestart werden. Alleen Dusan moest even wachten op Michaël die iets later kwam aanschuiven.

De topper van de avond was natuurlijk de partij tussen de koplopers Timo en Frans en die maakten er uiteindelijk ook een ingewikkelde pot van die zo op het eerste gezicht beslist leek te worden in het voordeel van Frans. Na een paar uur werd echter toch de vrede getekend met een remise en zo blijven ze dus gezamenlijk bovenaan. Arjan Schouteren kon met wit tegen Ronald van Vleuten een belangrijk punt halen om zodoende dichterbij te komen maar na een lang middenspel wist hij geen potten te breken door de taaie verdediging van Ronald. De laatste wist het hoofd koel te houden in tijdnood en wist in een toreneindspel een pionnetje van wit te snoepen en uiteindelijk zelfs de partij naar zijn hand te zetten. Goed gespeeld door Ronald en nu mede koploper!

Dusan Cvetkovic en Michaël Claushuis hielden het ook maar op een veilige remise. Geen van beiden durfde risico’s te nemen. Pierre Coste offerde tegen Sander Hilarius al vroeg 2 stukken tegen een toren en pion maar had daarna weinig meer in te brengen tegen de ervaren Sander. Floris maakte tegen hekkensluiter Rob Bergen geen fouten en wist een mooi punt binnen te halen.

Joop Beijersbergen had niet echt zijn avond in de partij tegen Jasper Zijlstra. Met zwart speelde hij de opening niet aktief genoeg, en verzandde in een stelling met heel weinig bewegingsvrijheid. Ook Jasper speelde het daarna niet heel efficiënt maar net toen Joop dacht in een remise stelling te zijn terechtgekomen blunderde hij een toren en dus de partij weg.

Blijft over de partij tussen Willem Groothuis en Henk Overmeer waarin Henk een licht overwicht wist te krijgen en uiteindelijk de partij naar zijn hand zette met een prachtige slotzet waarop Willem geen antwoord had… een onvermijdelijk mat! Kortom een mooie schaakavond met een paar mooie uitslagen en een stand na 5 rondes die nog steeds spannend kan worden… tenminste als Timo en Frans een beetje willen meewerken door niet zo goed te spelen :) !

BACK TO TOP

==================================================

Op 8 januari 2018 was het dan zover; de 4e ronde van het Open Kampioenschap van Wassenaar.

Dit werd gespeeld op de (tijdelijke) nieuwe locatie in de school op de Middelweg 33. Het was natuurlijk even wennen; we hoefden nog net niet terug naar de schoolbanken, maar een provisorische kantine in lokaal 2 en de speelruimte in lokaal 3, waren wel een nieuwe ervaring. Zo had ook Frans Erwich moeite on zijn relatief lange jas op te hangen aan de lage haakjes in de gang. Niettemin was alles aanwezig en hebben we een prima tijdelijk alternatief in deze school.

De 4e ronde kwam wat moeizaam op gang doordat een aantal mensen niet hadden afgezegd, dus er moest wat worden geïmproviseerd. Uiteindelijk had alleen Ronald van Vleuten geen tegenstander door de afwezigheid van Dusan Cvetkovic en zo incasseerde Ronald een reglementair punt. Timo kwam tegen Sander uit de opening met een duidelijke ontwikkelingsvoorsprong, die al verassend snel tot winst van 2 pionnen leidde. Hierna was het snel voorbij voor Sander. Alex en Henk hielden elkaar in evenwicht en in de slotstelling met enkel zware stukken was er ook voor beide niets meer te halen.

Pierre hield in de beginfase Frans Erwich goed op afstand, maar in het middenspel moest hij toch een stuk prijsgeven. Pierre spartelde nog lang tegen, maar de uitslag stond in feite al vast. Jasper en Eddy hielden elkaar lang in evenwicht, maar door een fout van Eddy verloor hij plotseling een volle toren. Michaël won regelmatig van Gabor, zo ook Frans Blaauw van Rob. Joop speelde tegen Floris, die na de opening, plots een stuk weggaf. Hiermee was het pleit beslecht.

Na deze ronde voeren Timo en Frans Erwich het speelveld aan. Met nog 3 ronden te gaan, is de vraag wie deze heren gaan afstoppen?! Hieronder de nieuwe stand van zaken:

Back to Top

===========================================

Maandagavond 4 december is de derde ronde van het Open Kampioenschap Wassenaar gespeeld. Van de twintig deelnemers hadden er 4 afgezegd en een ‘bye’ opgenomen. Daarnaast waren er drie clubleden, die niet meedoen aan het toernooi, die toch even kwamen om een partijtje te spelen. Wim Brinkerink nam het op zich om een mini-simultaan te spelen tegen Guus en ons nieuwste lid France Jouanny.

Na een welkom woordje van Joop de voorzitter, en met de aankondiging dat we volgende maand tijdelijk moeten verkassen naar het naastgelegen schoolgebouw, werden de klokken klokslag (!) 8 uur ingedrukt. Na een uurtje begonnen hier en daar wat contouren zich af te tekenen van stellingen die op zijn zachts gezegd ‘verdacht’ waren. Frans Blaauw zadelde zichzelf tegen Dusan op met een geisoleerde ‘triple-pion’ een vrij zeldzaam fenomeen (maar niet voor Frans met al zijn creativiteit?!), en na een fout torenoffer gooide Frans de handooek al snel in de ring.

Michaël speelde tegen Jasper weer eens de Caro-Kann maar voerde in het middenspel een kamikaze actie uit door lang te rokeren. Dat moest verkeerd aflopen en dat deed het ook. Joop liet zich in met een Marshall gambiet tegen Arjan maar stond na een aantal verkeerde keuzes al redelijk snel verloren. Goed gespeeld van Arjan.

Timo en Henk Overmeer speelden lang een strategisch spelletje waar Timo uiteindelijk als winnaar uit kwam. Toch prima stand gehouden van Henk die zich ondanks een rating verschil van 300 punten niet liet intimideren. Jeeho speelde ook een sterke partij tegen Ronald van Vleuten. Ronald moest weer behendig manouvreren, raakte weer bijna in tijdnood, maar wist toch de partij in het eindspel naar zich toe te trekken. Pierre en Robert maakten er een spannende strijd van in het middenspel met over en weer kansen. Jammer voor Rob dat hij ondanks een paar tactisch dreigingen toch een aantal pionnen kwijt raakte en dat bleek teveel te zijn.

De strijd tussen de twee koplopers Sander Hilarius en Frans Erwich was lang en heftig met zowel strategisch als tactische stellingen. Uiteindelijk bleef er een toreneindspel over waarbij Sander 1 opgerukte centrumpion had maar ook (zoals zo vaak) weinig tijd op de klok om dat tot een goed einde te brengen. Door nauwkeurig verdedigen wist Frans het geheel te keepen en eindigde de partij in remise.

Blijft over een waar titatengevecht tussen Gabor Ellmann en Arnoud van Foreest. gabor maakte in het middenspel een paar foutjes en raakt eerst 1 en toen nog 1 pion kwijt. Maar door druk te houden op de zwarte stelling van Arnoud wist die niet helemaal het juiste winst pad te vinden. Uiteindelij bleven er een moeilijk eindspel over van dame 2 pionnen tegen dame 4 pionnen, maar met een ontblote zwarte koning die constant bedreigd werd door de witte koningin. Na 74 zetten waren de heren moe en besloten maar tot een verdiende remise!

Overzicht van de uitslagen en stand na 3 rondes:

Back to Top

====================================================

De spannende tweede ronde !

De tweede ronde van het Open Schaakkampioenschap van Wassenaar is gespeeld. Het 7-rondige toernooi wordt gespeeld over een periode van 7 maanden. In oktober was de eerste ronde met 21 deelnemers die zich hadden opgegeven waarvan 6 spelers uit de regio buiten Wassenaar. Helaas had 1 speler zich alsnog afgemeld voor de rest van het toernooi en waren 4 spelers afwezig voor deze tweede ronde.

Volgens het ‘zwitsers’ systeem moesten de winnaars van ronde 1 zo veel mogelijk tegen elkaar in de tweede ronde en dat leverde meteen een prachtige partij op tussen ex-clubkampioen Timo Bottema en de man uit Schiedam, Arjan Schouteren. Na een spectaculaire onoverzichtelijk stelling eindigde dit duel in remise. Deze partij is kandidaat voor de mooiste (spannendste) partij van het toernooi?

Het toeval wilde dat twee clubgenoten van SV Voorschoten tegen elkaar moesten spelen waarbij na een lange partij Sander Hilarius aan het langste eind trok en Ronald van Vleuten zijn meerdere moest erkennen. En ook daarna bleven de heren tot middernacht door analyseren.

En ook toevallig: Frans moest tegen Frans, en Frans won! Het gaat hierbij om Frans Erwich tegen Frans Blaauw die in de eerste ronde zo mooi had gewonnen tegen Jasper. Deze keer moest Blaauw het onderspit delven. Floris Vogelaar speelde een degelijke partij tegen jeugdtalent Dusan Cvetkovic, maakte eigenlijk geen fouten, maar kon het in het eindspel net niet bolwerken. Mooi uitgespeeld door Dusan. We kunnen wel zeggen dat de wedstrijdleider Alex van der Ham de verrassing van de avond was door in een moeilijk pionnen eindspel Michaël Claushuis de baas te blijven. Mooie prestatie.

Arnoud van Foreest en Pierre Coste mochten wederom tegenelkaar spelen. En nadat Arnoud vorige week in de reguliere competitie had gewonnen was het nu de beurt aan Pierre! Mooie strijd tussen deze twee heren. Gabor Ellmann moest even wachten op Willem Groothuis die laat aanschoof. Maar ondanks de 30 minuten extra die Gabor zodoende had verkregen speelde hij alsof de duivel hem op de hielen zat en greep daardoor in het midenspel mis. Willem maakte het daarna bekwaam af. En als laatste moest Rob Bergen, onze barman en penningmeester, spelen tegen Zoetermeerder Henk Overmeer die, ondanks heftige tegenstand van Rob, een maatje te groot bleek te zijn. Mooie avond met mooie partijnen en veel strijd. Dat belooft wat voor ronde drie die gespeeld zal worden op 4 december!

De uitslagen en stand na ronde 2:

BACK to TOP

=====================================================================

OKW - De eerste ronde zit er op!

Afgelopen maandag was het zover; de start van het eerste Open Schaakkampioenschap van Wassenaar. Van de 20 deelnemers waren er 16 aanwezig zodat er 8 partijen werden gespeeld. Conform het Zwitsers systeem, speelden in deze ronde de 8, op papier, beste spelers tegen de resterende 8. Alle 8 partijen werden beslist, dus aan strijdlust mankeerde het niet.

De partijen

Timo Bottema zette op zijn bekende zorgvuldige wijze langzaam maar zeker Michaël Claushuis opzij. Alex van der Ham zette de partij tegen Sander Hilarius te agressief op en daar wist Sander wel raad mee. Arnoud van Foreest kwam slecht uit de opening tegen Arjan Schouteren en werd langzaam maar zeker opgerold.

Willem Groothuis was kansloos tegen een van de toppers, Frans Erwich, en moest berusten in een miniatuur partijtje.De verrassing kwam van onze veteraan Frans Blaauw; ondanks het grote rating-verschil, dwong hij Jasper Zijlstra achteruit en toen Jasper in het eindspel eindelijk lucht kreeg, gaf hij pardoes zijn dame weg voor een toren en loper. En dat was niet niet genoeg.

De partij van Eddy Schuyer staat me niet zo meer voor de geest, maar Pierre Coste kon geen vuist maken. Een compliment is er voor onze Gabor Ellman; het rating-verschil van maar liefst 500 punten, weerhield Gabor er niet van een taaie verdediging op te zetten. Ronald van Vleuten moest dan ook goed bij de les blijven, maar zegevierde uiteindelijk in het laatste uur toch. Tot slot mezelf. Ik speelde tegen Dusan Cvetkovic en die kreeg het in het middenspel moeilijk, vooral omdat zijn paarden niet op de goede velden stonden. Het centrumoverwicht leidde tot een koningsaanval, waarbij een aardig stukoffer het pleit beslechtte.

Wat betreft de goede fles wijn die ik het beloofd voor de mooiste partij, vond ik (met een beetje schaamrood op mijn kaken), eerlijk gezegd mijn eigen partij nog de aardigste! Ik daag dan ook iedereen uit om te voorkomen dat ik mezelf die fles wijn moet geven!

Tot zover dit verslagje. Zelf kan ik helaas de 2e ronde er niet zijn, dus ik neem een bye.Ik hoop dat jullie er 6 november allemaal weer zijn en veel schaakgenot toegewenst. De vier afwezigen krijgen een half punt, zodat er de volgende uitslagen en stand zijn te noteren:

Joop Beijersbergen, 17 oktober 2017

Back to Top