Verslag eerste Houbolt-Samuels schaakevenement

Afgelopen zondag 13 mei was het dan zover, het eerste Houbolt-Samuels Schaakevenement. Na maanden van voorbereiding verrichtte wethouder Blommers uit Wassenaar de openingszet aan het eerste bord van Machteld van Foreest, de kersverse Nederlands kampioene bij de C-jeugd en de D-jeugd. Een sfeerverslag volgt nog op deze website, hier beperken we ons tot de resultaten van de schakers die in grote getale waren komen opdagen om te strijden voor de titel van ‘Open Rapid Kampioen Wassenaar 2018’, of om gewoon gezellig schaak te spelen op moederdag!

De Topgroep werd gevormd door schakers die ooit bij Wassenaar hebben gespeeld en die nu nog actief zijn op het (bijna) hoogste niveau in Nederland. De deelnemers waren speciaal uitgenodigd. Deze groep kende maar liefst 2 IM spelers en 6 FM spelers, aangevuld met Jos de Waard uit Den Haag en jeugdtalent Jip Damen uit Voorschoten. Deze groep speelde rechtstreeks om de titel en die ging uiteindelijk naar FM Jan Breukelman, spelend bij Paul Keres in Utrecht. Met een geweldige score van 6 uit 7 liet hij de overige spelers achter zich. Met een halfje achterstand werd FM Frank Erwich tweede en op een punt achterstand werd FM Julian van Overdam derde. De beide IM titelhouders konden deze jongens niet bijbenen. Vermeldingswaardig is natuurlijk het prachtige resultaat van Jip die als vierde eindigde met drie overwinningen en twee remises, en een TPR van 2382. Hieronder de volledige eindstand:

Het Rapid toernooi voor de open groep A kende ook een zeer sterke bezetting met IM Fred Slingerland en twee FM titelhouders, Ivo Wantola en Gert Timmerman. Daarnaast nog 4 spelers met een KNSB rating van meer dan 2000, en tien deelnemers met ratings variërend van 1800 tot 2000. Op voorhand zou je al verwachten dat de drie titelhouders hoge ogen zouden gooien voor de eerste plekken maar zo eenvoudig ging dat niet. Favoriet Fred Slingerland had in de eerste ronde remise moeten toestaan en ontsnapte in ronde twee aan een nederlaag tegen de sterk spelende Symon Algera. Symon wist in het eindspel met dame tegen toren niet de juiste voortzetting te vinden en ook die partij eindigde in remise. Na 4 rondes stond Henk Schouten uit Voorschoten stevig aan de leiding en konden we Gert op de derde plaats terugvinden en Fred en Ivo op plaats 5, respectievelijk plaats 6. Daarna begon de opmars van de titelhouders echt en na het eindsignaal hadden ze hun favorietenrol waargemaakt! Helaas deed er geen enkele speler uit Wassenaar mee in deze groep. De eindstand in Groep A:

De open groep B telde uiteindelijk, na een paar afmeldingen maar ook met een ‘last minute’ aanmelding in de toernooizaal, 25 deelnemers. Er deden maar liefst 8 sterke jeugdspelers mee waarvan ook nog eens twee zeer sterk spelende meiden: Cato de Zoeten en Alisha Warnaar, beiden deelnemers in Assen op het laatste NJK bij de meisjes. In groep B zagen we gelukkig wel 7 spelers die lid zijn van de club. De hoogst genoteerde ‘Wassenaarder’ werd Ronald van Vleuten (uit Voorschoten!) met een bovengemiddelde score van 4 uit 7. Ook de 2 jeugdspelers uit ons dorp, Dusan en Shawn, wisten in het ‘linker rijtje’ te eindigen met dezelfde score van 4 uit 7. In deze groep was het een beetje stuivertje wisselen in de top met Carlos Preuter, Kees van Toor en Chi Yun Cchung; een getalenteerde jeugdspeler uit Leiden die ook aan het NJK in Assen heeft meegedaan. De winst ging uiteindelijk naar Chi Yun met een mooie score van 6 uit 7 en geen enkele verliespartij! De tweede prijs ging ongedeeld naar Kees van Toor, en de derde plaats werd opgeëist door maar liefst 3 spelers met 5 uit 7, waaronder de 16-jarige Alisha Warnaar uit Leiderdorp die meteen ook de prijs voor beste dame in het gezelschap kreeg. De einduitslag:

Aan de simultaan door Machteld werd door 18 jeugdige spelers meegedaan en 1 oudere heer uit Den Haag (die zich inzet voor promotie van meisjesschaak in Nederland en veel voor Machteld heeft betekend). Ook het 1 jaar oudere broertje van Machteld deed mee, en een achterneefje uit Wassenaar. Verder waren er nog 6 jeugdspelers uit Wassenaar, 5 uit Voorschoten, 4 uit Voorburg, en 1 uit Zoetermeer.

Machteld wist 16 partijen te winnen en moest drie remises toestaan; een tegen haar eigen broer (voor beiden was die remise eigenlijk niet acceptabel en ze weigerden dan ook lang met het aannemen van het remise voorstel!). Een mooie prestatie was er van Jette Sannen uit Voorschoten. Zij wist in het middenspel een stuk te winnen en de winst was daarmee in handen. Op het einde werd de druk wat te hoog en de zenuwen te veel, en moest ze het stuk teruggeven voor een pion. Dat bleek niet meer genoeg voor de winst en de dames besloten dan ook maar tot de vrede. Een prachtig resultaat voor Machteld tegen zo’n grote groep. Na afloop kreeg ze als dank een bijzonder schaakboek aangeboden. Alle kinderen kregen een herinneringsmedaille voor deelname aan de simultaan uitgereikt.

De media hadden ook besloten om aan dit jeugdschaak aandacht te besteden. De lokale Wassenaarse Krant heeft het evenement zelfs tot voorpagina nieuws verheven en TV WEST heeft de simultaan uitgebreid gefilmd en interviews afgenomen bij verschillende kinderen. Het is later op de dag uitgezonden, en een dag later overgenomen (en aangevuld) door het NOS Jeugdjournaal. . Klik op onderstaande links om de uitzendingen te bekijken:

https://www.omroepwest.nl/tv/programma/170000115/TV-West-Nieuws/aflevering/170252928

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2231814-machteld-10-schaakt-tegen-19-mensen-tegelijk.html

Het laatste onderdeel, een sc haaktraining door Anne-Marie Benschop werd na de lunch pauze door bijna alle kinderen bijgewoond. Anne-Marie liet de kinderen zien hoe niet alleen de geest actief is tijdens een schaakpartij maar dat ook je lichaam een belangrijke rol speelt. Ze legde tijdens haar training de nadruk op ‘focus’ tijdens een schaakpartij; en ze gaf een paar hulpmiddelen aan de kinderen hoe ze geconcentreerd en toch ontspannen een partij kunnen spelen. Gezien de reacties van de kinderen na afloop was deze activiteit zeer geslaagd. Hopelijk kunnen ze het nu ook in praktijk brengen! Misschien ook een idee voor veel volwassenen om ook eens een coaching sessie van Anne-Marie bij te wonen?

Kortom we kunnen wel zeggen dat het een zeer geslaagde dag is geweest die in de eerste plaats niet mogelijk was geweest zonder steun van de vele sponsors uit Wassenaar en daarbuiten. Natuurlijk was daar de sponsor van het eerste uur WIELTEC treasury services. Hun bijdrage was de basis waarop we dit evenement konden gaan bouwen!

Daarnaast hadden we natuurlijk een geweldige locatie in het van der Valk Hotel, en een paar extra grote sponsors met het Pieter Houbolt Fonds en de Gemeente Wassenaar. Maar niet te vergeten al die andere kleinere bedrijven in de regio die dit event hebben gesteund!

De dag is vooral geslaagd vanwege alle enthousiaste schakers die in een relaxte sfeer, met soms het geratel van de koffiemachine op de achtergrond, vooral veel plezier hadden aan het spelletje. En verder was daar Anne-Marie Benschop die ons leert om op een andere manier naar het schaakspel te kijken. We waren zeer vereerd met haar komst. En dan natuurlijk Machteld van Foreest. Zij stal de show, niet alleen met een knappe prestatie als 10-jarige (je zult het maar moeten doen tegen 19 tegenstanders!) maar ook met te laten zien hoe gefocust en professioneel ze daar haar rondjes liep, en op het einde te zeggen dat ze niet helemaal tevreden was met de uitslag! Waarschijnlijk had dat iets te maken met de remise tegen haar broer?!

Hieronder nog een aantal fotos van het evenement