OKW 2019-2020 - Uitslagen en Stand

Ronde 1, Ronde 2, Ronde 3, Ronde 4, Ronde 5, Ronde 6, Slotronde

Actuele ranglijst:

Verslag van Ronde 1

Afgelopen maandag 21 oktober ging het derde Open Schaakkampioenschap van Wassenaar (het OKW) van start. Dit jaar is er een 24-tal deelnemers waarvan er 10 van buiten de club zijn. Net als vorige jaren zal er ongeveer elke maand een ronde worden gespeeld volgens het Zwitserse systeem. Er zijn meerdere geldprijzen te winnen, en traditiegetrouw stelt de voorzitter een fles wijn te beschikking voor de mooiste partij van het toernooi.

Na het openingswoord van de voorzitter, Joop Beijersbergen, konden de zwartspelers, even na 20.00 uur, de klokken in gang zetten. Door verhindering deze 1e ronde van een aantal spelers kon de strijd nu op een 9-tal borden ontbranden. Om de hersencellen bij de les te houden werden de koffiekopjes regelmatig bijgevuld en zo ontstonden al gauw de eerste schermutselingen op de diverse borden. Zo drong Michaël Claushuis al snel Gert Helfferich achteruit en ook de huisschaker, Hugo Brouwer, moest tegen Joop Beijersbergen, direct alle zeilen bijzetten. Op de overige borden bleef het lange tijd redelijk in evenwicht wat een compliment is voor de Wassenaarse spelers, Danny Lim, Floris Vogelaar, Frans Blaauw, Ankie Erwich en José Serrano, die allen aanzienlijk sterkere tegenstanders hadden.

Zo halverwege de avond vielen de eerste beslissingen; de materiaal achterstand van Gert noopte hem om zijn koning om te leggen in zijn partij tegen Michaël en ook Hugo kon het mat niet meer afwenden. Niels Engelen dwong in het eindspel Frans Blaauw op zijn knieën en ongelukkigerwijs gaf Floris een stuk weg tegen favoriet Arno Luinenburg. Rein de Ruiter snoepte de ene pion na de andere van Rob Bergen, zodat ook hij voor een onmogelijke opgave kwam te staan. Oud-secretaris, Jasper Zijlstra, won van een sterk spelende José Serrano en Danny zijn pionnenovermacht was toch niet opgewassen tegen de twee lichte stukken van Jaco Arkesteijn.

De verrassing van de avond was toch wel dat Pierre Coste een gedegen partij speelde tegen Alex van der Ham en ook wist te winnen! Alex kwam wat onwennig uit de opening en probeerde te vroeg te boel te forceren. Pierre wist zich in de stelling goed te manoeuvreren en een kwaliteit te winnen. Alex probeerde nog op pat te spelen maar Pierre hield zijn hoofd erbij en wist er mat van te maken!

Zo viel er op alle 9 borden er een beslissing; van deze 9 punten waren er maar liefst 6 voor de schakers van buiten de vereniging! Er is dus werk aan de winkel voor de Wassenaarse spelers. Op 11 november krijgen ze hiervoor de kans, want dan is de 2e ronde van het OKW!

Uitslag Ronde 1:

Verslag van Ronde 2