OKW 2019-2020 - Uitslagen en Stand

Ronde 1, Ronde 2, Ronde 3, Ronde 4, Ronde 5, Ronde 6, Slotronde

=============================================================

Actuele ranglijst:

=============================================================

Verslag van Ronde 1

Afgelopen maandag 21 oktober ging het derde Open Schaakkampioenschap van Wassenaar (het OKW) van start. Dit jaar is er een 24-tal deelnemers waarvan er 10 van buiten de club zijn. Net als vorige jaren zal er ongeveer elke maand een ronde worden gespeeld volgens het Zwitserse systeem. Er zijn meerdere geldprijzen te winnen, en traditiegetrouw stelt de voorzitter een fles wijn te beschikking voor de mooiste partij van het toernooi.

Na het openingswoord van de voorzitter, Joop Beijersbergen, konden de zwartspelers, even na 20.00 uur, de klokken in gang zetten. Door verhindering deze 1e ronde van een aantal spelers kon de strijd nu op een 9-tal borden ontbranden. Om de hersencellen bij de les te houden werden de koffiekopjes regelmatig bijgevuld en zo ontstonden al gauw de eerste schermutselingen op de diverse borden. Zo drong Michaël Claushuis al snel Gert Helfferich achteruit en ook de huisschaker, Hugo Brouwer, moest tegen Joop Beijersbergen, direct alle zeilen bijzetten. Op de overige borden bleef het lange tijd redelijk in evenwicht wat een compliment is voor de Wassenaarse spelers, Danny Lim, Floris Vogelaar, Frans Blaauw, Ankie Erwich en José Serrano, die allen aanzienlijk sterkere tegenstanders hadden.

Zo halverwege de avond vielen de eerste beslissingen; de materiaal achterstand van Gert noopte hem om zijn koning om te leggen in zijn partij tegen Michaël en ook Hugo kon het mat niet meer afwenden. Niels Engelen dwong in het eindspel Frans Blaauw op zijn knieën en ongelukkigerwijs gaf Floris een stuk weg tegen favoriet Arno Luinenburg. Rein de Ruiter snoepte de ene pion na de andere van Rob Bergen, zodat ook hij voor een onmogelijke opgave kwam te staan. Oud-secretaris, Jasper Zijlstra, won van een sterk spelende José Serrano en Danny zijn pionnenovermacht was toch niet opgewassen tegen de twee lichte stukken van Jaco Arkesteijn.

De verrassing van de avond was toch wel dat Pierre Coste een gedegen partij speelde tegen Alex van der Ham en ook wist te winnen! Alex kwam wat onwennig uit de opening en probeerde te vroeg te boel te forceren. Pierre wist zich in de stelling goed te manoeuvreren en een kwaliteit te winnen. Alex probeerde nog op pat te spelen maar Pierre hield zijn hoofd erbij en wist er mat van te maken!

Zo viel er op alle 9 borden er een beslissing; van deze 9 punten waren er maar liefst 6 voor de schakers van buiten de vereniging! Er is dus werk aan de winkel voor de Wassenaarse spelers. Op 11 november krijgen ze hiervoor de kans, want dan is de 2e ronde van het OKW!

Uitslag Ronde 1:

=============================================================

Verslag van Ronde 2

Op 11 november vond de 2e ronde van het OKW plaats. Enkele deelnemers hadden zich afgemeld, waaronder voorzitter Joop Beijersbergen die van een welverdiende vakantie genoot. Maar er waren meer dan genoeg spelers die van plan waren een goede partij te schaken.

De eerste uitslag was al snel bekend. Frans Blaauw had zijn dag niet en zag een dame-koning penning over het hoofd waardoor de winst naar Alex van der Ham ging. De overige partijen gingen toen nog gelijk op. Geleidelijk aan kreeg José Serrano tegen Gert Helffrich een betere stelling waarbij zijn e-pion elk moment kon promoveren. Deze promotie kostte Gert uiteindelijk een toren waarna José het mooi wist af te maken. Pierre Coste had het moeilijk tegen Jaco Arkesteijn, hij verloor een pion maar streed dapper verder. Even wist Pierre de druk op zijn stelling te verminderen maar uiteindelijk moest Pierre toch in Jaco zijn meerdere erkennen.
Floris Vogelaar en Arjan Schouteren maakten het hun tegenstanders moeilijk en leken uitzicht op winst te hebben. Hoewel Jinan Shin nog van alles probeerde om het Arjan lastig te maken, moest hij uiteindelijk toch opgeven.
Ronald van Vleuten investeerde veel tijd in zijn partij tegen Arno Luinenburg, maar de partij bleef tot het laatst in evenwicht. Met luttele seconden op de klok zag Ronald te laat een vorkje en verloor een stuk. Ook hij moest na verwoed tegenspartelen de handdoek in de ring gooien.
Intussen stond het bord van Gerard Meijer tegen Danny Lim in vuur en vlam. Gerard won een dame maar daar kreeg Danny twee torens en een paard voor terug. Toch moest Danny goed opletten temeer daar hij weinig tijd had. Zijn remiseaanbod werd door Gerard afgewezen. Een spannende eindfase leidde echter tot winst voor Danny.
De laatste wedstrijd was die van Floris en zijn tegenstander. Floris stond een kwaliteit voor, maar gaf die terug voor een betere stelling. Dat viel echter wat tegen waardoor er een remise-achtig eindspel ontstond met voor ieder een koning, een toren en een pion op het bord. Met voor beide nog enkele minuten op de klok, won Floris nog een pion maar gezien de beperkte tijd werd na 70 zetten remise overeengekomen.
Na 2 ronden staan nu Arno en Jaco, beide met 2 punten aan kop, maar er kan nog van alles gebeuren. De 3e ronde van het kampioenschap is op 16 december.

Uitslag Ronde 2:

=============================================================

Verslag van Ronde 3

Maandag 16 december was het weer zover om de 3e ronde van het OKW te spelen. Er waren een aantal afzeggingen zodat er uiteindelijk 14 spelers achter de borden plaatsnamen. Door file problemen kwam Arno Luinenburg te laat, maar omdat hij dit had gemeld en er een geen tegenstander meer voor hem was kreeg hij een reglementair punt. Arjan Schouteren en Jasper Zijlstra waren het eerst klaar. Door correct spel van beide kanten werd het ene na het andere stuk geruild en eindigde dit duel in een bloedeloze remise. Gerard Meijer won tegen Gert Helffrich al snel een pion en trok vervolgens ten aanval. Tegen de pionnenstormloop, ondersteunt door het zware geschut, had Gert geen verweer en moest uiteindelijk zijn koning omleggen. Onze penningmeester Rob Bergen, had het aan de stok met de secretaris, Ankie Erwich. Zoals wel vaker met Rob, gaat het lange tijd goed en ook nu bereikte Rob een redelijk gelijkstaand eindspel van 2 torens met een loper tegen 2 torens met een paard. Rob had wel een pion minder, maar dat is nog te doen, totdat Rob zich verrekende en een stuk verloor. Hiermee was al het kruit verschoten en kon Ankie een vol punt laten noteren.


Alex van der Ham kruiste de degens met Niels Engelen. Alex kreeg een pion in de Pf6 variant van het Scandinavisch die hij met hand en tand verdedigde. Na het nodige laveren van beide kanten kwam er een eindspel met enkel nog de zware stukken en een aantal pionnen op het bord. Hoewel Alex misschien met het oprukken van de witte pion naar veld f5 voordeel had kunnen behalen, werd het uiteindelijke resultaat een verdiende puntendeling. Het internationale onderonsje werd verzorgd door José Serrano en Jinan Shin. Met rokeren op tegengestelde vleugels kreeg de partij een uitnodigend karakter om vol op de aanval te gaan. Beide spelers deden dit en al vrij snel won José een stuk tegen 2 pionnen. Jinan liet zich bij de verdediging van de zwarte koning min of meer opsluiten met een zwarte toren, zodat de aanvalskansen verdampten. José liet er geen gras over groeien en bestookte de koning van Jinan succesvol. In een verloren stelling moest de laatste dan ook capituleren. Een mooie partij van José. Danny Lim en Ronald van Vleuten waren lange tijd aan elkaar gewaagd, maar in het pionneneindspel ging Danny toch in de fout. Door teveel op pionnenruil te spelen kwam hij uiteindelijk in een soort zetdwang en dat bezegelde zijn lot.


De laatste partij was die tussen Joop Beijersbergen (met wit) en Jaco Arkesteijn. Na een rustige opening bracht de witte opstoot d5 wit licht in het voordeel. Na ruil van 2 lichte stukken verzuimde Joop zijn aanvalsloper op de lange diagonaal a1 h8 te posteren, waarmee het voordeel kon worden uitgebouwd. Na de ruil van de 2 laatste paarden bleek de zwarte loper een geduchte tegenstander. Ook de zwarte torens dreigden de witte stelling binnen te dringen en zwart kwam in het voordeel. In de dreigende tijdnood werd er tot remise besloten. Een levendige partij.

Na deze ronde staat Arno met 3 uit 3 fier op kop, gevolgd door Jaco met 2,5 punt. Hierna volgen er maar liefst 7 spelers met 2 uit 3. We gaan zien wat het nieuwe jaar voor het OKW gaat brengen.

Uitslag Ronde 3:

=============================================================

Verslag van Ronde 4

[Ronde 4 wordt gespeeld op 20 januari]

Uitslag ronde 4:

=============================================================

Verslag van Ronde 5

[Ronde 5 wordt gespeeld op 24 februari]

Uitslag ronde 5:

=============================================================

Verslag van Ronde 6

[Ronde 6 wordt gespeeld op 30 maart]

Uitslag ronde 6:

=============================================================

Verslag van Ronde 7

[De slotronde wordt gespeeld op 20 april]

Uitslag Ronde 7