De interne competitie

6 mei was het tijd voor de 5e ronde van de Keizercompeitite. De gedoodverfde kampioen, Joop Beijersbergen, nam het op tegen good old Frans Blaauw. Met de bekende stijl van Frans, bouwde hij een rustige verdedigingslinie op en wachtte af hoe Joop die te lijf ging. Deze kreeg een groot stellingsoverwicht en de zwarte koning werd zwaar onder vuur genomen. Joop dacht met een wat optimistische aanval Frans onder de voet te lopen, maar deze verdedigde zich nauwkeurig en de aanval sloeg niet door. Het resterende eindspel was in evenwicht en zo boekte Frans een verdiende remise.

Floris Vogelaar kruiste de degens met Rob Bergen. Door een vennijnige aanval van Floris moest Rob kiezen tussen het opgeven van zijn b-pion of een dubbelpion op f2-f3. Hij koos voor het laatste. Een riscante was het wel, aangezien zijn kort gerokkeerde koning zo flink op de tocht kwam te staan. Even dacht Rob een onverdedigde pion op te kunnen pakken maar hij moest dit bekopen met een niet meer te stoppen aanval van een Dame, toren en loper (met een paard in de reserve). Winst voor Floris.

Pierre Coste speelde een aardige partij tegen onze nieuwkomer, José Serrano. Deze bleek de schaakstukken niet voor het eerst te hanteren, want Pierre had zijn handen vol om de stelling in evenwicht te houden. In het eindspel gaf Pierre plotseling een stuk weg en moest zijn koning omleggen.

Alex van der Ham en Arnoud van Foreest moesten de avond eigenlijk aan andere verplichtingen wijden, maar konden het niet laten om een paar “vluggertjes” te spelen. De eerste verloor Alex met wit in tijdsnood, de tweede won hij met zwart in een nauwkeurig uitgevoerde Siciliaan.

De stand in de Keizer competitie tot dusver: