Weer winst eerste team!

In de eerste ronde van de HSB-competitie had schaakteam 1 gewonnen met 6.5-1.5. In ronde 2 speelde het team in Delft tegen DSC 6. Door drie afmeldingen moest teamleider Ankie Erwich een beroep doen op drie invallers. Naast Danny Lim aan bord 8 had zij zichzelf tactisch aan bord 4 gezet en op het allerlaatste moment (een uur voordat de wedstrijd in Delft begon) verving Daan Elffers Alex van der Ham die wegens ziekte onverwacht uitviel. Hierdoor was het team (qua rating) enigszins verzwakt.

Willem Groothuis (bord 6) was het eerste klaar. Zijn partij was steeds in evenwicht en hij nam geen grote risicos met remise als resultaat. Daarna waren vrij snel achter elkaar de partijen van Michael Claushaus (bord 3) en Danny Lim (bord 8) afgelopen. Invaller Danny speelde een rustige partij tot zijn tegenstaander blunderde en een loper verloor. Daarna werd het nog erger, Danny kwam uiteindelijk een toren voor te staan en toen had zijn tegenstander geen zin meer om verder te spelen. Michael speelde een scherpe partij. Zijn tegenstander leek enkele malen een pionwinst te kunnen forceren maar steeds had Michael er een antwoord op in de vorm van ontwikkelingszetten of positioneel voordeel. Uiteindelijk kwam er een gelijke stelling op het bord waar de mogelijkheden voor beide partijen te klein waren om nog te winnen waarna tot remise werd besloten. Erik van der Marel aan bord 2 kreeg met zwart een kleine ontwikkelingsvoorsprong en ging vervolgens op zet 25 op jacht naar pionwinst via een aftrekaanval. Zijn tegenstander zag de dreiging niet en gaf een volle dame weg. Dit bracht de tussenstand op 3-1.

Nog vier partijen te gaan: Joop Beijersbergen aan het eerste bord, Ronald van der Vleuten aan bord 5 en invallers Ankie Erwich 4 en Daan Elffers aan respectievelijk bord 4 en 7. Ronald had een manoeuvreerpartij met ruimtevoordeel. Na 21 zetten sloot hij het paard van zijn tegenstander op en won het paard vervolgens tegen een pion. Zijn tegenstander probeerde nog een pionnenaanval op de koningsvleugel die Ronald echter kon pareren. Na 33 zetten gaf zijn tegenstander op. Tussenstand 4-1, maar de overige drie partijen stonden er niet goed voor. In de partij van Daan Elffers ging het gelijk op tot Daan zijn tegenstander achter elkaar drie pionnen cadeau deed en verloren kwam te staan. Zijn tegenstander kon op allerlei manieren winnen, maar deed uitgerekend een torenzet die Daan kans gaf op remise. Daan pakte die kans waarna zijn tegenstander steeds meer fouten begon te maken, de remise uit handen gaf en vervolgens mat werd gezet. Winst dus voor het team! Het bleef echter bij deze 5 punten.

De partij van Joop Beijersbergen, met wit, ging lange tijd gelijk op. Na een gesloten Siciliaanse opening werden gaandeweg alle lichte stukken geruild en moest Joop constateren dat het wit niet gelukt was enig openingsvoordeel te verkrijgen. Nadat ook de dames waren geruild, resteerde er een toreneindspel dat bij goed spel simpel in remise zou eindigen. Helaas ging Joop in de fout en door twee zwakke zetten ontstond er een positioneel voordeel voor zwart. Dit werd door de zwartspeler voorbeeldig uitgebuit, zodat Joop helaas moest opgeven. Ankie zag in het eindspel een dubbele aanval over het hoofd waardoor zij materiaal verloor en uiteindelijk na een lange strijd de partij.

Eindstand 5-3, al met al een prachtige uitslag voor het team.

Ankie Erwich
Teamleider Team 1