OKW 2021-2022 - Uitslagen en Stand

Ronde 1, Ronde 2, Ronde 3, Ronde 4, Ronde 5, Ronde 6, Slotronde

=============================================================

Actuele ranglijst:

=============================================================

Verslag van Ronde 1

Op 18 oktober ging het 4e Open Kampioenschap van Wassenaar van start.

In 2020 moest het toernooi voortijdig worden gestopt in verband met de corona- maatregelen; we hopen dat het dit seizoen niet zo ver komt!
Na de opening van het toernooi door Joop Beijersbergen, die voor deze gelegenheid had gezorgd voor lekkere hapjes bij de koffie, maakte Alex van de Ham de indeling voor de 1e ronde bekend. Hoewel al in de 1e ronde er een vijftal “bye’s” waren, namen er toch 18 schakers achter het bord plaats.
Onze barman, Rob Bergen had het al vrij snel lastig tegen Niels Engelen. En ook Koos van Holten, die tegen de topspeler, Rachid Schrik, moest aantreden, moest gelijk alle zeilen bijzetten. Oud-speler van SV Wassenaar, Rogier Potter van Loon, kruiste de degens met Marianna Travinskaia, die redelijk uit de opening kwam.
Jaco Arkesteijn en Herman de Wind waren al snel na de opening in een boeiend gevecht in het centrum beland; Joop Beijersbergen overzag in de opening tegen Danny Lim een tactische zet en stond al snel een pion achter! De partij tussen Pierre Coste en Jinan Shin ontwikkelde zich in een rustig tempo.
Na een uurtje werden de eerste koningen omlegt. Rob bleek niet opgewassen tegen Niels, en ook Marianne en Koos moesten in respectievelijk Rogier en Rachid hun meerdere erkennen. Eric en Alex voelden elkaar aan de tand in een positionele stelling, waarbij Alex veel tijd kwijt was om zijn stukken gunstig neer te zetten. Gabor Ellman hield lange tijd Ronald van Vleuten van het lijf, maar zijn positie begon toch te rammelen. Ook Arno Luinenburg en Hans Heshusius hielden elkaar nog steeds in evenwicht. De partij van Jaco en Herman ontwikkelde zich tot een gevecht op leven en dood; inmiddels had Jaco een toren met 2 pionnen voor een loper en een paard, maar de strijd was nog in volle gang. Joop kreeg tenslotte vat op de stelling van Danny en startte een aanval op de koning.
Pierre Coste hield tot in het eindspel stand, maar leverde plots een toren in, waarmee de zaak beslist was. De stukkenontwikkeling ging Eric makkelijker af dan Alex, waardoor uiteindelijk alle witte stukken konden binnendringen, met een mooi stikmat met Lc7 als beloning. Gabor verloor pion na pion en speelde onverdroten door tot vrijwel het bittere eind. Joop brak de stelling bij de witte koning open en toen was het pleit snel beslecht; Danny moest de koning opleggen. Arno drong uiteindelijk toch de stelling van Hans binnen, die een stuk weggaf, maar anders ook verloren leek te staan.
De topper van de avond was de partij tussen Herman en Jaco. De laatste lukte het niet met zijn torens en vrijpionnen de zaak te forceren; sterker nog, Herman snoepte de ene na de andere pion en hield de eenzame witte koning stevig bezig met zijn toren, loper en paard.
Uiteindelijk moest Herman wat materiaal teruggeven om de pionnen te stoppen maar het resterende toreneindspel met een pluspion voor Herman, was gewonnen. Echter Herman miste de winst en na een urenlange strijd werden de punten gedeeld. Een prachtige partij!

Aldus 8 winstpartijen en slechts een remise; dit belooft wat voor de 2e ronde op 22 november.

Joop Beijersbergen

=============================================================

Verslag van Ronde 2

Hoewel de corona-maatregelen weer waren aangescherpt, werd op 22 november toch de 2e ronde gespeeld van het OKW. Net als in de 1e ronde waren er opnieuw een 18-tal schakers dat achter de borden kroop om de degens te kruisen.

Jinan Shin kwam goed uit de opening tegen Eric van der Marel en begon druk uit te oefenen op de onderontwikkelde damevleugel van Zwart. Niels Engelen kwam tegen Joop Beijersbergen met de Scandinavische opening goed uit de startblokken en het witte centrum vereiste al snel een nauwkeurige verdediging. Rogier Potter van Loon ging tegen Rachid Schrik goed van start en Rachid verbruikte veel tijd om een goed plan te ontwikkelen. Eric Idema en Jaco Arkestijn bouwde een gelijkwaardige stelling op en er ontwikkelde zich een boeiend laveren met alle stukken.

Marianna Travinskaia probeerde zich Alex van der Ham van het lijf te houden, maar in de opening ging Marianne al in de fout. Gabor Ellman en Hans Heshusius bouwde een gelijkwaardige stelling op, waarbij Gabor steeds op zoek was naar de aanval. Koos van Holten voelde Danny Lim aan de tand, maar die ontwikkelde snel zijn stukken en er leek nog niet veel aan de hand. Arno Luinenburg kreeg positioneel voordeel tegen Ronald van Vleuten en bouwde zijn voordeel langzaam uit. Herman de Wind kreeg al snel een aanval van Wijnand Rijnders over zich heen, maar de agressie van Zwart was misschien wel onverantwoord.

Alex profiteerde direct van de openingsfout van Marianna en begon druk te zetten op de stelling van Zwart. Dit resulteerde in een Zwarte loper die het bord moest verlaten, en niet lang daarna was het pleit beslecht.

Eric van de Marel was inmiddels een pion voor komen te staan en het positievoordeel van Jinan verdween als sneeuw voor de zon. Koos en Danny ruilde nogal wat stukken en een remise leek er aan te komen. Joop wilde niet teveel stukken ruilen, maar dat ging wel ten koste van de positie van de witte stukken. Gabor en Hans waren inmiddels in een viertoren eindspel beland waarbij Gabor zijn verloren pion wist te heroveren. Rachid werd agressief op de damevleugel en keek inmiddels ook met een schuin oog naar een ongedekt wit paard op g5. Jaco en Eric Idema maakte er een gecompliceerd spel van met alle lichte stukken nog op het bord, en het was wachten op wie de eerste fout zou maken. Herman had inmiddels de aanval van Wijnand afgeslagen en begon de tegenaanval in te zetten. Tot slot Arno; hij offerde een stuk op e6 en de zwarte stelling van Ronald kwam onder grote druk te staan.

Her en der begonnen de rookwolken op te trekken en vielen er de beslissingen. Eric van der Marel wist het lopereindspel met een pion meer te winnen en terwijl Danny een pion had voor een kwaliteit, liet hij zich pardoes mat zetten. Joop en Niels hadden inmiddels talloze stukken geruild en het eindspel kende een vredig slot. Gabor leek op remise af te stevenen, maar liet zijn koning te ver weg lopen van de zwarte vrijpionnen. Rachid wist door een foutje van Rogier een stuk te winnen door een dubbel aanval op Pg5 en Ta3 en hierna was het vechten tegen de bierkaai. Eric Idema leek de kluts kwijt te raken uit de melee van stukken en verloor een paard. Toen hij ook nog een dame verloor moest hij de koning wel omleggen; een spannende partij! Herman wist zijn overwicht van toren, loper en paard tegen 2 torens met 2 pionnen meer te winnen omdat de zwarte pionnen als rijpe appels vielen. Sterk gespeeld van Herman!

De laatste partij was die van Arno en Ronald. De aanval van Arno sloeg niet door maar de dame van Arno, gesteund door een overwicht van 4 pionnen waren ruimschoots opgewassen tegen de 2 zwarte torens en een paard. In tijdnood ging Ronald door zijn vlag in verloren stelling. Een mooi gevecht en een terechte winnaar.

Net als in de 1e ronde dus weer 8 winstpartijen en slechts een remise!
Koplopers zijn Rachid, Arno en Eric van de Marel met 2 uit 2.

Joop Beijersbergen

=============================================================

Verslag van Ronde 3

Na een korte winterslaap is het OKW op 31 januari weer van start gegaan. We hadden door de corona 2 ronden achterstand op het schema en de 31e was de eerste inhaalronde; ronde 3.

Met afzeggingen van onder andere Wijnand, Rachid en Pierre konden er uiteindelijk 14 spelers achter de borden plaats nemen. Met een kopje koffie en een versnapering van de voorzitter brandde de strijd los.
Eric van de Marel begon, na een wat passieve opening van Arno, direct met een pionnenaanval richting zwarte koning. Na een Koningindische opening begon Jaco tegen Joop actief te worden op de damevleugel. Niels en Herman begonnen met een rustige opzet van de partij, zo ook Ronald en Jinan Hans drong al vrij snel na de opening Rogier terug en Danny en Gabor begonnen elkaar wat af te tasten.
De ongelukkigste man van de avond was Rob, onze barman, die een wakkere Eric Idema tegenover zich vond. Voor Rob goed en wel uit z’n winterslaap was, stond hij al verloren. Het voordeel voor de rest was wel dat er weer een barman beschikbaar was.

Gaandeweg de avond kreeg Eric van de Marel een behoorlijke aanval, mede door een mooi kwaliteitsoffer en Arno stond met z’n rug tegen de muur. Joop moest alle zeilen bijzetten om alles te kunnen blijven dekken op de damevleugel. Hij begon dan ook maar een wanhoopsaanval op de witte koningsvleugel, waarbij echter een stuk voor een pion verloren ging. Danny toog ook ten aanval en Gabor verloor uiteindelijk een volle toren; hierna was het snel gebeurt met de zwarte stelling. Het positioneel overwicht van Hans leverde niets op en er volgde een grote afruil. Wat resteerde was een D/T eindspel waar Rogier nog eens even voor ging zitten. Inmiddels had Niels een wit paard op veld d6 geposteerd en voor Herman z’n stelling moest worden gevreesd. Jinan had inmiddels een aanval op de witte koning van Ronald ondernomen met onder andere 2 dreigende zware stukken op h3 en h4.

In de slotfase van de avond lukte het Rogier eindspel tegen Hans te verzilveren en ook Niels wist het eindspel tegen Herman succesvol af te sluiten. Eric van der Marel had intussen z’n aanval succesvol doorgezet; na winst van een paar pionnen, was het de beurt aan de zwarte koning. Een mooie partij van Eric! De aanval van Joop leverde toch wat op, want ook Jaco gaf een stuk weg. Na een afgeslagen remiseaanbod, kwam de stelling steeds meer in het voordeel van zwart en, mede door de tijdnood, moest Jaco uiteindelijk de koning omleggen. Een wat wrange nederlaag voor Jaco, die de winst voor het grijpen leek. Ronald, tenslotte, wist toch allerlei stukken te ruilen, kwam weer eens in tijdnood en verloor toch het pionneneindspel.

Al met al een geslaagde avond, waarna Eric van de Marel met 3 uit 3 fier op kop gaat. Met 2,5 punt volgen Rachid, Joop en Niels. Arno, Jinan en Rogier liggen op de loer met 2 uit 3.

Uitslagen:

Eric van de Marel - Arno Luinenburg 1-0
Jaco Arkesteijn - Joop Beijersbergen 0-1
Niels Engelen - Herman de Wind 1-0
Hans Heshusius - Rogier Potter van Loon 0-1
Rob Bergen - Eric Idema 0-1
Danny Lim - Gabor Ellman 1-0

=============================================================

Verslag van Ronde 4

Op 14 februari is de 4e ronde gespeeld. Een aantal spelers had deze inhaalronde vergeten te noteren in de agenda, zodat er slechts een vijftal partijen zijn gespeeld.

Herman de Wind en Danny Lim bouwde de partij rustig op en na de opening kreeg Herman gaandeweg een ruimtelijk overwicht. Arno Luinenburg en Jaco Arkesteijn vertrokken uit de Siciliaanse startblokken en bezetten beide een degelijke positie. Hans Heshusius speelde tegen Ronald van Vleuten, die de tegenstander rustig liet opkomen. Gabor Ellman trok snel van leer tegen Marianne Travinskaia, maar die was op haar hoede. Tot slot nam de koploper, Eric van der Marel, het op tegen de voorzitter. Na een Engelse opening schoof Joop het centrum dicht met de bedoeling een koningsaanval op te zetten.

De eerste partij die klaar was, was die van Gabor. Die verloor een pion, nog een pion en Marianne speelde geconcentreerd verder en overrompelde Gabor in een aanval op de koning. Mooi gespeeld! Na dameruil kreeg Arno een licht positoneel overwicht tegen Jaco, zeker toen zwart een lelijke dubbelpion kreeg. Maar Jaco speelde het netjes uit tot een remisestelling. Herman had inmiddels een kwaliteit gewonnen maar in het eindspel gaf hij pardoes een toren weg; dit liet Danny niet meer lopen. De aanval van Joop op de zwarte koning kwam langzaam op gang en Eric werd inmiddels actief op de damevleugel. Joop liet onterecht de ruil van 2 torens tegen de dame plus pion achterwege, maar kreeg toch kansen door een minder goede verdediging van Eric. In het eindspel overspeelde Eric zijn hand en de 2 witte torens, geholpen door de witte koning, dwongen de zwarte koning in een matnet. Tot slot lukte het Hans niet Ronald voldoende onder druk te zetten en in de gebruikelijke tijdnood van Ronald, wist Hans niet de juiste verdediging te vinden.

Al met al een aantal leuke partijen.

Uitslagen:

Joop Beijersbergen - Eric van der Marel 1-0

Arno Luinenburg - Jaco Arkesteijn 0,5 - 0,5

Hans Heshusius - Ronald van Vleuten 0-1

Gabor Ellman - Marianne Travinskaia 0-1

Herman de Wind - Danny Lim 0-1

=============================================================

Verslag van Ronde 5

De 5e ronde was weer goed bezet en een 16-tal spelers namen achter het bord plaats

Met zes overwinningen voor wit en twee voor zwart bleek er weer flink gestreden te zijn. Ook waren er verschillende blunders; zo gaf Hans een toren weg, evenals Rogier en Danny spande de kroon door een volle dame weg te geven!

Eric van der Marel zette direct uit de opening Niels fors onder druk en met witte pionnen op f4, e5 en d5 moest Niels al snel alle zeilen bijzetten. Jinan en Koos voerde lange tijd een pionnenstrijd om het centrum, terwijl Michael nauwelijks vat kreeg op de taaie verdediging van Rob. Herman en Hans bouwde de partij rustig op, maar Herman kreeg wel twee lopers tegen twee paarden. Danny en Gabor gingen er ook direct voor en Gabor offerde een paard voor twee pionnen. Rogier en Arno kregen ook geen doorsnee stelling; na dameruil had Arno een lelijke dubbelpion op c5 en c6, maar hij had wel het loperpaar. Jaco begon met een rustige opening tegen Ronald, die met de damevleugelpionnen een ruimtelijk overwicht kreeg. Tot slot mocht Rachid met de witte stukken aantreden tegen Joop die op dat moment de koppositie had. Na de Samisch variant van het Koningsindisch onstond er een strijd op de damevleugel waar zwart zijn pionnen op a6 en b5 had geposteerd.

In het tweede deel van de avond begonnen de klappen te vallen. Het eerste slachtoffer was Niels, die door Eric vakkundig werd gewurgd. Met een ingemetselde zwarte loper op f8 was er geen houden meer aan. Een prachtige partij van Eric! Koos kon Jinan niet van zich afhouden en verloor een stuk. Ten slotte werd ook zijn dame gevangen en toen moest Koos de koning wel omleggen. Hoewel Rob lange tijd stand hield tegen Michael, werd de laatste toch langzaam wakker uit zijn winterslaap en dwong Rob tot opgave. Hoewel Hans wat minder stond tegen Herman, leek het allemaal nog houdbaar tot Hans een volle toren liet instaan. Gabor pakte de ene na de andere pion van Danny en had op een gegeven moment 5 pionnen voor het stuk! Danny begon nog een aanval met dame en paard op de zwarte koning, maar in een moment van schaakblindheid gaf hij zijn dame weg! Einde verhaal. Rogier en Arno streden op het scherp van de snede. Met ongelijke lopers kwam Rogier 2 pionnen voor, maar Arno had twee torens op de 2e rij dus alles leek nog mogelijk, tot ook Rogier een volle toren in de aanbieding deed. Dit liet Arno niet meer lopen. Jaco bleef lang aarzelen om een koningsaanval tegen Ronald op te zetten en na dameruil leek er niet veel meer aan de hand, totdat Ronald zijn paard liet insluiten. Hierna wikkelde Jaco het eindspel netjes af. De laatste partij was die tussen Rachid en Joop; die met een goede verdediging de damevleugel overeind hield. Na ruil van de zware stukken bleef er een eindspel over met een pion meer voor Rachid, maar wel met ongelijke lopers. Joop wist de stelling behoorlijk dicht te metselen om de witte koning geen toegang te verschaffen, echter hij overzag dat hij ook de pion op h6 had moeten opspelen om zijn collega op g5 te dekken. Zo kon Rachid toch nog door het centrum breken en de partij beslissen, na meer dan 65 zetten.

De uitslagen:

=============================================================

Verslag van Ronde 6

De 6e ronde van het OKW gaf weer veel strijd op de borden; alle 8 partijen kwamen tot een beslissing!

Rob en Pierre kruisten de degens en na de ontwikkeling, waarbij Pierre met zwart, lang had gerokeerd, was het plotseling afgelopen. Na Lxa7 dacht Pierre met b6 de loper te vangen, maar Rob zette laconiek met Le2-a6 de zwarte koning op c8 mat! Een sterk staaltje van onze barman.

Joop kreeg de Franse opening voorgeschoteld van Jinan, maar Joop hield het simpel met de ruilvariant waarna zich een actief stukkenspel ontwikkelde. De koplopers, Rachid en Eric van der Marel, belanden in de Saemisch variant van het Koningsindisch. De tegen Joop gevolgde lijn beviel Rachid niet zo en hij trok direct ten aanval tegen de zwarte koning. Koos en Ronald Plut ontwikkelde een rustige partij, terwijl Marianne tegen Herman voortvarend van start ging. Ook Arno trok tegen Niels direct van leer en richtte zijn pijlen op de zwarte koning. Ronald van Vleuten kreeg een behoorlijk stellingsoverwicht in het centrum en hij loerde ook naar de zwarte koningsstelling. Rogier, ten slotte, ruilde al vroeg de dames tegen Jaco, en kreeg een overwegende stelling in het centrum.

Jinan verdedigde zich niet optimaal tegen Joop en met een dreigende koningsaanval won Joop een kwaliteit. Jinan dacht dit nog te kunnen pareren, maar verloor toen pardoes 2 stukken; einde verhaal. Rachid speelde een prachtige partij; op de koningsvleugel offerde hij een loper voor 2 pionnen en hierna was er geen houden meer aan; de verdediging was niet op orde en Eric moest al snel capituleren. Koos won een stuk van Ronald en hierna was het snel gebeurd. Marianne stond erg goed en won een pion van Herman, tot Marianne plots kwaliteitsverlies over het hoofd zag. Erger was echter dat hierna de witte stelling compleet in elkaar stortte. Jammer, Marianne! Inmiddels had Arno een stukoffer aangeboden aan Niels, maar die wees dat wijselijk af. Na ruil van de dames resteerde er een lastig eindspel voor Niels. Hij hield de stelling nog lang in evenwicht, onder andere door een kwaliteitsoffer, maar Arno wist zowel de vijandelijke vrijpionnen in de tang te houden, als de zwarte koning op te jagen met zijn 2 torens. Uiteindelijk moest Niels de koning omleggen. Rogier en Jaco waren de laatsten twee; hoewel de witte paarden op d4 en e6 sterk stonden kon Rogier enkel een pionnetje veroveren, waarna Jaco een gevaarlijke penning op de c-lijn kreeg. De pion werd heroverd, maar de opmars van de witte koning werd Jaco uiteindelijk toch fataal.

Op naar de spannende slotronde! Hierin gaat Rachid op kop met 5 uit 6, gevolgd door Arno en Joop met 4,5 punten. Eric van der Marel staat vierde met 4 punten.

=============================================================

Verslag van Slotronde

De slotronde van het toernooi van het OKW werd bijgewoond door een 14-tal spelers. Helaas moest Arno Luinenburg, een van de kanshebbers voor de 1e plaats verstek laten gaan..

Koos van Holten trof het niet met zijn tegenstander; Eric Idema was vanaf het begin alert en won al vrij snel een stuk en later ook nog 2 pionnen. Marianne Travinskaia ging voortvarend te werk tegen Ronald van Vleuten die het initiatief bij Marianne moest laten. In het eindspel gaf Marianne echter pardoes een toren weg. Pierre Coste en Gabor Ellman stonden lang gelijk maar in het eindspel ging Gabor in de fout. Eric van de Marel speelde tegen Rogier Potter van Loon en wist een stuk te winnen voor twee pionnen. Nog lang probeerde Eric te winnen, maar het werd remise. Niels Engelen en Jaco Arkesteijn speelde een mooie partij. Niels kreeg veel ruimte en leek te gaan winnen, maar Jaco verdedigde goed en het werd remise. Herman de Wind en Joop Beijersbergen maakte er het Koningsindische partij van, waarna Herman druk begon te zetten op de zwarte damevleugel. Op het juiste moment startte Joop met een tegenaanval op de andere vleugel. Deze liep als een trein en Herman werd overspeeld. Tot slot de grote kanshebber, Rachid Schrik tegen Jinan Sin. Na een rustige opening van Rachid, werden de 4 paarden geruild en zette Jinan een gevaarlijke aanval op richting de zwarte koning. Jinan zette niet door en zo kon Rachid de dreigingen pareren en het resterende eindspel op zijn naam schrijven. Zo kwam er een eind aanhet toernooi; Rachid won de wisselbeker, Joop werd 2e en Herman kreeg de 3e prijs.